Syysväsymys ja miten siitä eroon

Jälleen elämme vuoden pimeimpiä aikoja, joka väistämättä vaikuttaa olotilaamme.
Pimeässä ihmiskeho alkaa samantien tuottamaan melatoniinia, joka taas madaltaa hieman ruumiinlämpöä ja laskee vireystasoa, jolloin unensaanti paranee. Tästä syystä monia väsyttää syksyisin normaalia enemmän. Ellet päätä pinkaista etelään valohoitoon, niin tässä 6 vinkkiä virkeämpään syksyyn 🙂

1. Ruokavalio
Väsymys saattaa vaikuttaa ruokailutottumuksiin, kiukuttaa, väsyttää ja tulee hiilihydraatti- tai roskaruuan himoja. Pullat, karkit ja muut hyvin sokeripitoiset nostattavat verensokerin nopeasti korkealle ja aiheuttaa myös nopean laskun. Sahaava verensokeri ei helpota tilannettasi, vaan väsyttää entistä enemmän. Pidä siis huoli, että syöt riittävästi, tasaisin väliajoin ja terveellisesti. Vinkkejä järkevään ruokailuun löydät esim. täältä

2. Liikunta
Jos et ole aiemmin harrastanut liikuntaa, niin aloita se nyt! Sohva saattaa vetää puoleensa enemmän kuin hikinen rehkiminen, mutta takuulla yksikään tehty treeni ei kaduta. Jos kuntosaliharjoittelu ei tunnu omalta lajilta, tai pimeässä lenkkeily ei huvita, niin ryhmäliikuntatunnit ovat loistava vaihtoehto. Siellä pääsee porukalla liikkumaan, tutustuu uusiin ihmisiin ja samalla palaa kaloreita. Tee sitä mistä tykkäät, kunhan liikut! Ja kyllä, liikunta antaa energiaa enemmän kuin ottaa, usko pois.

3. Kirkasvalolamput
Melatoniinin eritystä voi hieman huijata kirkasvalolampuilla. Aamulla pimeään aikaan herätessä kirkasvalolamppu auttaa heräämään ja virkistymään paremmin. Tähän ei kuitenkaan sovi mikä tahansa kirkas lamppu, vaan juurikin tähän käyttötarkoitukseen suunniteltu valaisin ja niissäkin on eroja, joten kannattaa tutustua ennen ostopäätöstä.

4. Uni
Unen merkitystä ei voi liikaa korostaa, sillä laadukas ja riittävä uni vaikuttaa koko päiväämme ja koko kehoomme. Kun nukkuu hyvin, voi hyvin. Sammuta laitteet ajoissa, tv kiinni ja puhelin pois ainakin 30min ennen nukkumaanmenoa. Lue mielummin kirjaa. Suosittelen testaamaan tätä viikon verran, takaan että huomaat eron nukahtamisessa.

5. Rentoutuminen
Meillä on aina kovin kiire ja välillä saattaa tuntua, että vuorokaudesta loppuu tunnit kesken. Jo puolen tunnin kävelylenkki ulkona, tekee ihmeitä mielelle. Kävele metsässä, lähde lenkkipolulle tai tee kävelyretki merenrantaan. Luonto rauhoittaa jokaisen ja tyynnyttää mielen kiireenkin keskellä. Tämä pätee etenkin niiden ihmisten kohdalla, jotka kärsivät jatkuvasta stressistä, ahdistuksesta tai masennuksesta. Pelkästään luonnossa oleskelu voi helpottaa näitä oireita nopeasti, mieluiten ilman puhelinta.

6. Energiaimurit
Onko tuttavapiirissäsi joku, joka tuntuu imevän kaiken energiasi? Jo hetken tapaamisen tai juttutuokion jälkeen tunnet itsesi väsyneeksi tai pahantuuliseksi. Saatat tuntea itsesi väsyneeksi hänen seurassaan, tai tuntea alkavan päänsäryn, tai ahdistusta. Vähennä siis energiaimureita ja ole tekemisissä niiden kanssa, jotka saa sinut hyvälle tuulelle 🙂

ETSITKÖ PERSONAL TRAINERIA?

Personal Trainer Pankin sivuilta löydät kattavan profiilikannan Suomen Personal Trainereista. Kaikki Personal Trainerit sivustolla ovat antaneet itse tietonsa palvelustaan ja ovat sivustolla vapaaehtoisesti. Löydät sivuilta Personal Trainereita eli henkilökohtaisia valmentajia Suomen suurimmista kaupungeista, kuten esimerkiksi Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Lahdesta, Kouvolasta, Turusta, Tampereelta, Kuopiosta, Mikkelistä, Porista, Oulusta ja Rovaniemeltä.

SEURAA PERSONAL TRAINER PANKKIA SOMESSA!

Jotta pysyt parhaiten kartalla siitä, mitä Personal Trainer Pankin sivuilla tapahtuu, kannattaa PT-Pankkia seurailla Facebookissa.