Joulukinkun paistaminen

Joulukinkun paistaminen

Joulukinkun paisto-ohje

  1. Aina ensimmäisenä ennen paistoa kinkku huuhdellaan ja kuivataan huolellisesti.
   Verkko jätetään kinkun ympärille, jotta kinkku pysyy muodossaan koko paistamisen ajan.

 1. Tarkasta vesihanan alla, että paistomittari toimii moitteettomasti.
  Tämän jälkeen työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
  Pidä kuitenkin huoli ettei mittari vahingossakaan ota kiinni luuhun
  (jos on luullinen kinkku).
 2. Seuraavaksi asettele kinkku uuniritilälle rasvapuoli ylöspäin.
  Uuniin laittaessa katso ettei kinkku tai mittari ota kiinni uunin seiniin tai vastuksiin. Tarkoitus on että kinkun ylä- ja alapuolelle jäisi yhtä paljon tilaa. Laita ritilän alapuolelle syvä uunipelti.
  Kaada uunipellille reilusti vettä, niin kinkusta tulee mehukkaampi, eikä kuivu niin helposti. Lisäksi tämä helpottaa huomattavasti paistamisen jälkeen uunin puhdistamista. Pidä huoli että uunipellillä on koko paistamisen ajan vettä!
 3. Lämmitä uuni ensin 200 asteeseen ja sen jälkeen paista kinkkua noin puoli tuntia.
 4. Laske lämpötila 100 asteeseen ja jatka kinkun paistamista noin 1,5 tuntia per kilo.
 5. Tarkista aina välillä joulukinkun paistoaika mittarista. Sisälämpötilan ollessa 74 astetta, kinkku on kypsä. Jos kuitenkin haluat ylikypsän eli murean ja pehmeän kinkun, niin sisälämpötilan tulee olla vähintään 80 °C.

JOULUKINKUN SULATTAMINEN

Jos jostain kumman syystä olet ostanut pakastetun kinkun, niin muista ottaa se hyvissä ajoin sulamaan jääkaapin puolelle. Kinkun sulattamisessa menee reilusti aikaa. Esim. 2-3kg:n kinkku vaatii 1-2 vrk, 4-7kg:n kinkku vaatii 2-3 vrk ja 8-12kg:n kinkku vaatiikin sitten jopa 4-5 vrk!
Sulattamisen jälkeen ota kinkku huoneenlämpöön noin 4-5 tuntia ennen paistamista. Muista että kinkun sisälämpötilan tulee olla noin +10 astetta.

JOULUKINKUN PAISTAMINEN PAISTOPUSSISSA

Toiset paistavat joulukinkun paistopussissa ja silloin saadaan helposti talteen kinkun maukas liemi, josta onkin helppo valmistaa kastike kinkulle.
Paistopussissa paistamisessa on myös se hyöty, ettei itse kinkun paistaminen sotke uunia. Muista kuitenkin kinkun paistamisessa paistopussissa, ettet pussi ota kiinni uunin seiniin, eikä vastuksiin. Kinkun paistaminen on periaatteessa sama operaatio kuin ilman pussia paistaessa, muutamaan poikkeusta lukuunottamatta. Kun laitat kinkun paistopussiin, niin jätä pussin yksi kulma ylöspäin ja leikkaa se auki. Näin höyryt pääsee ulos, mutta mehukas liemi jää pussiin talteen.

JOULUKINKUN KUORRUTTAMINEN

Vihdoin ja viimein kun olet saanut kinkun paistettua, niin alkaa kuorruttamisen aika.
Kun olet ottanut kypsän kinkun pois uunista, niin anna sen jäähtyä rauhassa hetken aikaa. Tämän jälkeen poista kinkusta sen ympärillä oleva verkko, kamara ja pinnassa oleva ylimääräinen rasva. Toiset jättävät tarkoituksella hieman rasvaa kinkun pintaan antamaan enemmän makua kuorrutukseen.
Itse kuorrutus on helppo valmistaa. Siihen tarvitset ainoastaan sinappia, kananmunia ja korppujauhoja. Perinteinen suhde on yksi kananmuna ja 3 rkl sinappia sekoitetaan keskenään ja levitetään huolellisesti kinkun päälle. Tämän jälkeen ripottele korppujauhoja niin että sitä on tasaisesti joka puolella.
Lämmitä uuni 250 asteeseen ja paista kinkkua vielä noin 10-15 minuuttia VAHTIEN!
Nimittäin kuorrutus palaa herkästi! Ota kinkku pois uunista kun kuorrute on kauniin kullanruskea.

Nyt on kinkku sulatettu, paistettu ja kuorrutettu. Mitäs sitten seuraavaksi…? No tietenkin sitä pitää maistaa että onnistui ja onnistuihan se! Onnittelut mestari!
Olet tehnyt ihan itse joulupöydän kunkun ja ansainnut täydet 10 pistettä!

Mukavia kinkun paisto hetkiä kaikille.