Mustaherukka ja sen terveysvaikutukset

Mustaherukka ja sen terveysvaikutukset

Mustaherukka on hyvänmakuinen viinimarja, jossa on erittäin paljon C-, E- ja K-vitamiineja sekä kuituja. Mustaherukka on hyvänmakuinen sellaisenaan ja se sopii myös erinomaisesti puuron tai smoothien sekaan.

Mustaherukka eli mustaviinimarja kuuluu herukoiden sukuun ja ne kasvavat pensaissa lähes kaikkialla Euroopassa. Mustaherukoita kasvaa istutettuina ja myös villeinä. Suomessa mustaherukkaa kasvaa lähes koko maassa.

Mustaherukka ja sen terveysvaikutukset

Mustaherukan C-vitamiiniarvot ovat hyvin korkeat. Noin 1 desilitra päivässä riittää jo kattamaan päivittäisen C-vitamiinin tarpeen. Sen lisäksi, että mustaherukassa on paljon C-vitamiinia, on siinä mustikkaakin enemmän E-vitamiinia.

Mustaherukka on tehokas suoja flunssaa vastaan, sillä se parantaa vastustuskykyä, aineenvaihduntaa ja poistaa tulehduksia. Mustaherukan antioksidantit ovat monien mieleen, sillä ne hidastavat elimistön vanhenemista. Tämän lisäksi mustaherukan antioksidantit voivat ehkäistä myös sydän- ja verisuonisairauksia, valtimotauteja sekä joitain syöpiä.

Joidenkin tutkimusten mukaan mustaherukan on todettu vaikuttavan myös positiivisesti näköaistiin, kuten ehkäisemään kaihia ja tukemaan hämäränäköä.

Mustaherukka on liikkuville ihmisille hyväksi, sillä tutkimuksissa on havaittu, että muun muassa mustaherukkamehu voisi olla hyvä vaihtoehto nesteytys- ja palautusjuomaksi. Sen on todettu helpottavan hivenaineiden kuten raudan imeytymistä ruoansulatuskanavasta.

Vaikka mustaherukka on parhaimmillaan tuoreena juuri poimittuna, voi niitä pakastaa talven varalle. Mustaherukka on hyvänmakuinen sellaisenaan tai smoothien joukossa. Niistä voi tehdä paljon muutakin, kuten esimerkiksi hilloa ja hyytelöä.

100 GRAMMAA mustaherukkaa SISÄLTÄÄ (KÄSITTELEMÄTÖN TAI TUORE)

Energia – 310 kJ (74kcal)

Hiilihydraatti – 9,7 g

Rasva– 1,1 g

Proteiini – 1,4 g

Sokerit – 8,6 g

Kalsium – 72 mg

Rauta – 1,2 mg

Kalium – 340 mg

Magnesium – 24 mg

Natrium – 2 mg

Suola – 5,1 mg

Seleeni – 0,1 µg

Sinkki – 0,3mg

Tiamiini (B1) – 0,04 mg

Riboflaviini (B2) – 0,02 mg

C-vitamiini  – 128 mg

A-vitamiini RAE – 8,2 µg

E-vitamiini – 2,2 mg

K-vitamiini – 30 µg

Fineli, Blackcurrantfoundation