Kasvimaidot osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota

Kasveista valmistetut juomat tuovat ruokavalioon monipuolisuutta. Perinteiselle lehmänmaidolle löytyy nykyään mitä maukkaampia

Kasveista valmistetut juomat tuovat ruokavalioon monipuolisuutta. Perinteiselle lehmänmaidolle löytyy nykyään mitä maukkaampia, terveellisempiä ja ennen kaikkea eettisempiä ja kestävän kehityksen kannalta parempia vaihtoehtoja. Kauppojen kasvijuomahyllyt pursuilevat sekä makeuttamattomia ja maustettuja riisistä, soijapavuista, erilaisista pähkinöistä, manteleista ja kaurasta tehtyjä juomia. Ne muistuttavat ulkonäöltään aivan maitoa, mutta ovat täysin kasviperäisiä. Mitä ominaisuuksia näillä kasvimaidoiksikin kutsutuilla juomilla on, ja miten ne eroavat toisistaan?

Onko kasvimaidoissa kalsiumia ja vitamiineja?

Yhä useampi poimii kaupasta mukaansa kasviperäisiä juomia. Niiden tarjonta on suorastaan räjähtänyt viime vuosien aikana. Kasvimaidot sopivat erinomaisesti käytettäväksi smoothieiden valmistuksessa, kahvissa, ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa ja miksei vaikkapa ruokajuomana – siis kaikessa mihin maitoakin käytetään. Kasvijuomiin lisätään yleensä ainakin D- ja B12-vitamiinia sekä kalsiumia, jolloin niiden ravintokoostumus on hyvä. Kaikki kasviperäiset juomat soveltuvat myös laktoosi-intolerantikoille ja maitoallergisille. Kasvijuomat ovat kolesterolittomia ja sisältävät paljon vähemmän epäterveellistä, tyydyttynyttä rasvaa kuin lehmänmaito. Kasvijuomista on saatavilla myös luomuvaihtoehtoja, mutta luomusäädösten mukaisesti niihin ei ole lisätty mitään vitamiineja. Kasvijuomien etuihin lukeutuu niiden hyvä säilyvyys jääkaapissa avaamisen jälkeen.

PT-Pankki kokosi neljän eri kasvimaidon ominaisuudet tietopaketiksi. Alla olevat 100% kasvipohjaiset maitomaiset juomat edustavat kasvijuomahyllyjen niin sanottua peruskauraa. Soija- ja kaurapohjaisista juomista on saatavilla myös erityisesti kahvin kaveriksi kehitetyt vaihtoehdot. Kokeile rohkeasti miten herkullisia maitomaisia juomia kasvikunnan tuotteista saadaan ja löydä oma suosikkisi!

1. Makeuttamaton mantelijuoma (Alpro)

 

Makeuttamattoman mantelijuoman pääraaka-aineet ovat paahdetut mantelit ja vesi. Makeuttamaton mantelijuoma on yksi vähäkalorisimmista kasvimaidoista ja sisältää vain 13kcal/100ml eikä siinä ole lainkaan lisättyä sokeria. Mantelijuoma sopii hyvin käytettäväksi esimerkiksi smoothieen. Mantelijuoma sisältää paljon erityisesti E-vitamiinia.

2. Kaurajuoma (Oatly)

Kaurajuoma valmistetaan nimensä mukaisesti suurimmaksi osaksi kaurasta ja vedestä. Kauramaidossa on energiaa noin 45kcal/100g, josta lisättyä sokeria on 0g ja luonnollista sokeria kaurasta itsestään vain 4g. Kaurajuomaa voi käyttää monipuolisesti maidon tapaan. Kaurajuoman erottaa edukseen muista juomista sen sisältämä beetaglukaani, joka on hyväksi sydämen terveydelle ja tukee hyviä kolesteroliarvoja.

3. Soijajuoma (Planti)

Soijajuomien pääraaka-aineena käytetään soijapapuja. Soijajuomat ovat ehkäpä yleisin ja käytetyin kasvijuomavaihtoehto. Perinteinen soijajuoma sisältää energiaa noin 40kcal/100g. Soijajuomia voi käyttää hyvin monipuolisesti ja ne sopivat erityisesti kahvin kanssa. Soijajuoma sisältää kasvijuomista eniten korkealaatuista kasviproteiinia, noin 3g/100g eli soijajuomien proteiinipitoisuus on suurinpiirtein sama kuin kevytmaidossa.

4. Riisijuoma (Rainbow)

Riisistä ja vedestä pääosin valmistettu riisijuoma on aavistuksen makeahkoa ja soveltuu parhaiten ruuanvalmistukseen, leivonnassa käytettäväksi ja smoothieita täydentämään. Riisijuomassa on energiaa noin 54kcal/100g. Riisijuoman makeus tulee riisin luonnollisessa muodossa olevasta sokerista, eikä sen valmistuksessa ole lisätty makeutusaineita tai sokereita.

Foodie, Alpro

LUE MYÖS: