Kantarelli on herkullinen ja terveellinen ruokasieni – kantarellin ravintoarvot

Kantarelli on herkullinen ja terveellinen ruokasieni

Suomen metsät tarjoavat monia herkullisia ja terveellisiä syötäviä kesällä. Tunnetuimpia herkkuja ovat eri marjojen lisäksi ehdottomasti myös sienet, joista erityisesti kantarellit eli keltavahverot ovat monien mieleen.

Kantarelli eli keltavahvero

Kantarellilla eli keltavahverolla on myös muitakin nimityksiä. Jos olet joskus törmännyt jossain yhteydessä sieniin nimeltä ruskosieni tai keltasieni, on kyse ollut kantarellista. Kantarellia kasvaa lähes metsästä riippumatta Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjois-Suomessa kantarelli on hieman harvinaisempi, mutta sielläkin sitä voi kasvaa. Kaikista metsätyypeistä yleisimmin kantarellia kuitenkin kasvaa koivuvaltaisissa metsissä.

Ruokasienistä kantarellin sanotaan olevan turvallisin ja se on helppo tunnistaa muun muassa sen keltaisesta väristä ja muodosta. Kantarellin satoaika on muihin ruokasieniin verrattaessa kaikkein pisin. Kesästä riippuen sitä voi esiintyä jo kesäkuusta aina pitkälle syksyyn, jopa lokakuuhun saakka. Poimimiseen kannattaa käyttää koria tai ämpäriä, muttei kuitenkaan muovikassia- tai -pussia, koska tällöin sienet eivät pääse hengittämään hyvin ja pilaantuvat nopeammin.

Kantarellin säilöminen

Koska kantarellia on poimittavana vain kesällä ja syksyllä, on niitä hyvä säilöä, jotta niitä voisi herkutella ympäri vuoden. Paras vaihtoehto säilömiseen on pakastaa kantarellit muovipusseissa tai muovipurkeissa. Ennen pakastamista tulee kantarellit pestä, paloitella ja kuumentaa miedolla lämmöllä paistipannulla siten, että niistä haihtuu neste. Jääkaapissa kantarelli säilyy hyvin muutaman päivän.

Kantarellin ravintoarvot

100 grammaa kantarelleja sisältää:

Energia – 27 kcal

Hiilihydraatti imeytyvä – 1,5 g

Rasva – 0,7 g

Proteiini – 2,0 g

Kalsium – 3,6 mg

Rauta – 0,8 mg

Kalium – 450 mg

Magnesium – 10,0 mg

Suola – 5,1 mg

Fosfori – 50 mg

Seleeni – 18,0 µg

Sinkki – 0,8 mg

B6-vitamiini – 0,04 mg

B2-vitamiini – 0,12 mg

B1-vitamiini – 0,04 mg

C-vitamiini – 0,2 mg

A-vitamiini RAE – 110,3 µg

D-vitamiini – 5,8 µg

K-vitamiini – 0,02 µg

Kantarellin D-vitamiini sekä maukas kantarelliresepti

Kantarellin sisältämän d-vitamiinin määrää voi verrata jopa kalasta saatavaan D-vitamiinin määrään. Videolla näet myös herkullisen reseptin juureskanttarellikeittoon.

Wikipedia, Fineli

LUE MYÖS:

Wordpress Gallery Plugin Free