Mihin energiageelit soveltuvat ja miten ne vaikuttavat?

Energiageelien käyttö ja hyöty

Energiageelejä käytetään kovien liikuntasuoritusten aikana tai ennen antamaan lisäpotkua suoritukseen ja energiaa viimeiseen puristukseen. Niitä voidaan käyttää urheilun lisäksi myös kiireisessä työelämässä.

Energiageelejä on markkinoilla monenlaisia ja -makuisia. Osa geeleistä on makeampia kuin toiset. Suuri osa energiageeleistä sisältää kofeiinia, mutta niitä valmistetaan myös kofeiinittomana.  Missä tilanteessa energiageelejä tulisi käyttää ja miten ne vaikuttavat käytännössä?

Energiageelien käyttö ja hyöty

Pitkän ja raskaan liikuntasuorituksen, kuten esimerkiksi hiihdon, maratonin, pyöräilyn tai jääkiekko-ottelun aikana hiilihydraattivarastomme laskevat huomattavasti. Energiageelien avulla hiilihydraattivarastoja voidaan täydentää nopeasti ja jaksamme jälleen paremmin.

Geelit nostavat nopeasti verensokeria ja osassa geeleissä on mukana myös natriumia ja magnesiumia, joiden ansiosta nestetasapaino pysyy paremmin runsaasti hikoillessakin. Geelin nauttimisen jälkeen päälle tulisi aina juoda myös hieman vettä tai urheilujuomaa. Geelin ohjeista riippuen yleensä sopiva määrä nestettä on noin 2dl.

Energiageelien käyttöä tulisi harjoitella ennen tositoimia ja itselleen sopivan geelin löytämiseksi kokeilla muutamia eri tuotteita. Mikäli olet esimerkiksi juoksemassa maratonia, kannattaa energiageelit ottaa osaksi suoritusta jo treenikaudella. Vatsamme ja kehomme reagoivat eri tavoin eri geeleihin ja sopivan nauttimisvälin löytäminenkin voi vaihdella henkilöstä riippuen. Yleensä sopiva väli geelin nauttimiselle on noin 20-45 minuuttia geelin ohjeista riippuen. Lisäksi itselleen sopiva makeus on hyvä löytää, sillä osa geeleistä voi olla toisten makutottumuksiin liian makeita.

Kofeiinilla vai ilman?

Osassa energiageeleistä on kofeiinia, jonka tarkoitus on nostaa elintoimintojen aktiivisuutta ja terävöittää suorituskykyä. Kofeiinilla voidaan antaa extrapotkua suorituksen loppuvaiheessa tai mikäli kyseessä on lyhyt liikuntasuoritus, voidaan kofeiinia sisältävä energiageeli nauttia ennen suoritusta.

Kofeiinin avulla voidaan vähentää rasituksen ja väsymyksen tunnetta ja lisätä adrenaliinin eritystä. Mikäli kuitenkin tunnet itsesi entuudestaan kofeiiniherkäksi, kannattaa käyttöön valita sellaisia geelejä, jotka ovat kofeiinittomia.

Energiageelit eivät ole vain urheilusuorituksiin

Yleisesti ajatellaan, että energiageelit ovat ainoastaan liikuntasuorituksia varten, mutta niitä voi käyttää myös kiireisen työelämän tai retkeilyn yhteydessä. Ne ovat tässäkin tapauksessa hyviä nostamaan hiilihydraattivarastoja ja verensokeria, jotta jaksaminen ja keskittymiskyky pysyisi hyvällä tasolla.

Running.competitor

LUE MYÖS:

Wordpress Gallery Plugin Free