”Se voi tappaa sinut. Tämän seikan suhteen olen aina ollut täysin rehellinen” -sanoo lajin perustaja Greg Glassman. Mistä ihmeestä on kyse ja voiko liikunnalla todella tappaa itsensä?
Kun halutaan harrastaa mahdollisimman monipuolista liikuntaa, niin silloin crossfit on mitä parhain ratkaisu. Sen tarkoituksena on kehittää kehon fyysisyyttä tasaisesti siten, että lajin harrastajan lopputulos olisi samaan aikaan voimistelija, painonnostaja ja pikajuoksija. Kovat tavoitteet vaativat ilman muuta myös erittäin kovan treenin ja sitä crossfit eittämättä on!
Crossfit -harjoitteet ovat haastetta hakevalle kuntoilijalle erinomaisia – mitä on crossfit?
Mikäli mielii kovakuntoiseen porukkaan ei crossfit ole siihen oikotie, vaan enemmänkin erinomainen, mutta haastava tie. Crossfittiä harrastivat alun perin yhdysvaltalaiset poliisit, palomiehet, ammattisotilaat ja urheilijat. Liikuntatrendien myötä crossfit on ollut jo tovin myös muuallakin maailmassa tavallisten kuntoilijoidenkin ulottuvilla.
Crossfit -harjoitteet ovat todella kovia ja yksi esimerkki harjoitteesta onkin sellainen, jossa 20 minuutin ajan toistetaan mahdollisimman monta kertaa peräkkäin sarjaa johon kuuluu viisi leuanvetoa, 10 punnerrusta ja 15 kyykkyä. Kyseisessä liikuntasuoritteessa kalpenee kovempikin urheilija ja kuntoilija.
Crossfit -harjoitteet ovat monipuolisia ja vaihtelevia ja perustuvat toiminnallisiin liikkeisiin, jotka toistetaan korkealla sykkeellä.
Crossfit ja Suomi
Laji on alun perin keksitty Yhdysvalloissa Kaliforniassa vuonna 2000 ja Suomeen se rantautui vuonna 2007, kun ensimmäinen crossfit -sali perustettiin. Laji otettiin hyvin vastaan ja se on selvästi tullut tänne jäädäkseen. Vuonna 2013 saleja oli noin 20 ja vuonna 2017 jo noin 75 ja crossfitin harrastajien määrä Suomessa on noin 18 tuhatta. Kaikki Suomen crossfit -salit löydät osoitteesta CrossFit Suomi.
Kuka tahansa ei voi perustaa crossfit -salia, sillä jokaisen crossfit -salin tulee läpäistä CrossFit Inc:n asettamat vaatimukset. Crossfit -lisenssistä salit joutuvat maksamaan vuosittain lisenssimaksun merkin käytöstä.
Esimerkkiä crossfitistä: