Pahanhajuisesta hengityksestä eroon

Pahanhajuisesta hengityksestä eroon

Pahanhajuinen hengitys voi vaivata ketä tahansa, eikä kukaan halua hengityksensä haisevan. Pelkkä hampaiden harjaus ei riitä poistamaan pahanhajuista hengitystä, vaan hampaiden välejä tulisi muun muassa puhdistaa hammaslangalla.

Myös kieli olisi hyvä harjata hampaiden harjauksen yhteydessä. Edellämainitutkaan asiat eivät välttämättä poista ongelmaa pahanhajuisesta hengityksestä. Mistä pahanhajuinen hengitys voi johtua ja kuinka siitä voi päästä eroon?

Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Olipa ihminen sitten kuinka hygieeninen ja siististi pukeutunut, voi pahanhajuinen hengitys tehdä joistain sosiaalisista tilanteista hankalia. Pahanhajuinen hengitys voi olla varsin kavala ongelma, sillä sitä ei välttämättä itse huomaa. Tällöin lähimmäisiltä vaaditaan hieman rohkeutta sanoa asiasta, mutta tietenkin hyvässä hengessä.

Mikäli hyvä suuhygienia ei poista ongelmaa pahanhajuisesta hengityksestä, syitä voivat olla erilaiset tulehdukset kuten hammasmätä, ientulehdus, nielun tulehdus, nenäkäytävän tai poskionteloiden tulehdukset. Myös kuivunut hengitys tai syljen erityksen väheneminen voivat vaikuttaa pahan hajun muodostumiseen.

Toisinaan syy saattaa löytyä lähempää kuin osaa arvatakaan, esimerkiksi erityisesti mausteisesta ruoasta, lääkkeistä, tupakan polttamisesta,  alkoholista, kahvin juomisesta tai liian vähäisestä veden nauttimisesta. Myös erilaiset proteiinijuomat tai pirtelöt voivat aiheuttaa hengityksen haisemisen.

Pahanhajuisesta hengityksestä eroon itsehoidolla

Sen lisäksi, että hampaita tulisi harjata oikein, säännöllisesti, tarpeeksi kauan ja huolellisesti, tulisi hampaiden välit puhdistaa säännöllisesti hammaslangalla- tai lankaimella. Myös kieli tulisi puhdistaa hampaiden pesun yhteydessä hammasharjalla tai kielenpuhdistajalla. Lisäksi hampaiden pesun yhteyteen kannattaa harkita alkoholittoman suuveden käyttöä.

Usein työpäivän aikana emme välttämättä tule huomioineeksi sopivaa veden juontia. Kun jotain juodaan, on se usein kahvia. Kuiva suu ja kahvin juominen ovat yhdistelmä, joka saa hengityksen haisemaan. Vastapainoisesti vettä kannattaa juoda tasaisin välein sekä kahvin sijaan voi harkita juovansa teetä, jonka on todettu vähentävän pahanhajuista hengitystä.

Koska pahanhajuisen hengityksen vuoksi tulisi mennä hammaslääkäriin?

Mikäli pahanhajuisesta hengityksestä ei tunnu pääsevän eroon omin avuin kotikonstein, on syytä olla yhteydessä  hammaslääkäriin tarkempia tutkimuksia varten.

Alkoholillinen vai alkoholiton suuvesi?

Nopeasti ajatellen voisi kuvitella, että alkoholillinen suuvesi desinfioisi suuta kaikkein tehokkaimmin. Tämä voi pitää paikkansa, mutta se myös kuivattaa suuta enemmän, joka taas lisää suun bakteereita.

Hammaslangan käyttö:

Hammaslankaimen käyttö

Terveyskirjasto, Webmd