Miksi-en-laihdu-vaikka-kuinka-yritän

Miksi en laihdu vaikka kuinka yritän?

Miksi en laihdu vaikka kuinka yritän?

 Olen kokeillut vaikka mitä dieettejä ja onnistunutkin monesti, mutta kilot tulevat aina takaisin, miksi?

Käyn joka päivä kävelyllä, syön aamupalaksi rasvattoman maitorahkan sokerittomalla mehukeitolla, joskus päivällä syön valmissalaatin kaupasta ja illalla syön mitä sattuu kaapista löytymään. Syön mielestäni tosi vähän, miksi paino ei tipu?

Syön tosi terveellisesti, käyn lenkillä, salilla,  bodypumpissa ja tanssitunneilla, silti painoni ei tipu millään, miksi?

Mikäli sinun on vaikeaa saada painoa tippumaan, tai sinulla on taipumusta lihomiseen, tässä kymmenen kohtaa jotka saattavat olla siihen syynä:

1. Olit lapsena lihava
Lihavasta lapsesta tulee helposti lihava aikuinen. Rasvasolut nimittäin lisääntyvät kropassa ainakin 20 vuotiaaksi asti. Tämän jälkeen rasvasolujen määrän lisääntyminen hidastuu tai loppuu. Noin 20vuotiaasta eteenpäin, rasvasolujen määrä on vartalossa vakio. Kun lihot,  yksittäisten rasvasolujen koko kasvaa. Kun laihdut, yksittäiset rasvasolut pienenevät.

2. Liikkuminen on vähäistä tai liiallista töissä ja vapaa-ajalla
Työ on sellaista jossa ei paljon liikuta, eikä vapaa ajalla tule liikuttua. Liikkuminen on minimaalista, mutta syödään paljon ulkona, valmisruokia, eineksiä, herkkuja. Energiansaanti ja kulutus ei tuolloin kohtaa. Tai sitten täysin päinvastoin, eli työ on fyysistä ja töiden jälkeen käydään joka päivä salilla, lenkillä tai muissa liikuntaharkoissa. Samaan aikaan syödään liian vähän ja kroppa on jatkuvalla säästöliekillä ja käy kierroksilla.

3. Olet jojoillut jo vuosia
Monta laihdutuskuuria takana. On kokeiltu pussikeittodieettiä, atkinsindieettiä, ketodieettiä, kaalikeittodieettiä, sairaaladieettiä, paastoa, pätkäpaastoa jne jne. Aina vaan kilot palaa takaisin korkojen kera ja ollaan entistä pahemmassa tilanteessa. Ei pelkästään siksi pahempi, että on lihottu lisää, vaan siksi, että on entistä vaikeampi päästä ylimääräisestä rasvasta eroon. Mitä useamman kerran ja useamman vuoden olet jojoillut, sen vaikeammaksi muuttuu.

 4. Syöt liian vähän. Säästöliekki, kroppa imee kaiken eikä hevillä päästä irti.
Olet pitkään syönyt liian vähän. Olet ehkä pudottanut painoakin mutta sitten tuli stoppi eikä mikään tunnu auttavan vaikka kuinka kiristäisi syömistä. Kokeile muutaman viikon ajan syödä enemmän. Ehkä jopa pari kuukautta. Paino voi hieman nousta aluksi, mutta tasaantuu kyllä. Mikäli paino jatkaa nousuaan pienestäkin ruuan lisäyksestä, on suositeltavaa olla yhteydessä osaavaan valmentajaan.

5. Syöt liikaa
Simppeliä, syöt yksinkertaisesti aivan liikaa kulutukseen nähden. Istutaan koko työpäivä, syödään ulkona lounaita, viikonloput tissutellaan ja herkutellaan.

6. Juot limuja tai mehuja. Oih mitä sokeripommeja.
Limuissa ja mehuissa on yllättävän paljon sokeria. Turhia huomaamattomia kaloreita.

 7. Juot alkoholia. Kyllä, tissuttelukin.
Alkoholi, ryyppääminen ja tissuttelu ovat monella syy rasvan kerryttämiseen. Pullo viiniä viikossa tuo helposti 5-10kg ylimääräistä vuodessa. Siihen vielä herkuttelut päälle ja lopputuloksen varmaan arvaat.

8. Univaje. Nukutaan joka yö alle 8h ”koska se riittää mulle”.
Jokaisella jää joskus unet vähiin, mutta jatkuva univaje kerryttää painoa. Kroppa on kokoajan ”kierroksilla” ja stressissä. Tässä on vain skarpattava ja mentävä aiemmin nukkumaan, puhelin ja muut laitteet pois päältä. Jo yhdenkin kunnolla nukutun yön jälkeen huomaat kyllä eron!

9. Kilpirauhasen vajaatoiminta.
Tähän on olemassa lääkitykset. Kilpparivaivaiset pystyvät itsekin vaikuttamaan tähän ruokavaliolla ja liikunnalla, lääkityksen tukena. Jotkut onnistuvat jopa korjaamaan tilanteen oikealla ruokavaliolla eikä lääkitystä enää tarvita.

10. Stressi.
Ole stressaamatta on helpommin sanottu kuin tehty, mutta sitä pystyy lievittämään. Jos stressin aiheuttajaa ei pysty poistamaan, tee se minkä voit. Eli tee asioita josta tykkäät, kävele luonnossa ja metsäpoluilla ilmaa haistellen. Minimoi negatiiviset asiat ja ihmiset ympärilläsi.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Näihin kaikkiin pystyy onneksi itse vaikuttamaan ja voit korjata asian nyt!

Painon saa putoamaan eikä nälkää tarvitse nähdä, mutta palkkaa siihen ammattilainen tueksesi. Osaavan personaltrainerin tai ravintovalmentajan avulla pystyt kyllä siihen. Saat elämäntavat kuntoon, energisen ja hyvän olon. Jaksat töissä ja vapaa ajalla paremmin. Mikä parasta, saat elinikäisen hyödyn.

Sanna
FITLIFE Valmennuspalvelut