Mitä kehonkoostumusmittaus kertoo?

Tieto ehkä lisää tuskaa, mutta mitä enemmän tiedät terveydentilastasi, sitä paremmin voit tehdä oikeanlaisia muutoksia. Monet tyytyvät vakaan tai BMI:n mittaamiseen, mutta näistä kumpikaan ei kerro paljoa terveydestä.

Tieto ehkä lisää tuskaa, mutta mitä enemmän tiedät terveydentilastasi, sitä paremmin voit tehdä oikeanlaisia muutoksia. Monet tyytyvät vakaan tai BMI:n mittaamiseen, mutta näistä kumpikaan ei kerro paljoa terveydestä. Kehonkoostumusmittauksia on erilaisia, eivätkä kaikki anna yhtä kattavasti tietoa. Forever-kuntoklubeilla kehonkoostumusmittaukset suoritetaan Tanita MC-780 -laitteella, jonka kertomat mittaustulokset selitetään yksityiskohtaisemmin tässä blogikirjoituksessa. Mittaukseen osallistuvan ei kuitenkaan tarvitse osata itse tulkita tuloksiaan, vaan tulokset käydään ammattitaitoisen mittaajan kanssa läpi.

Mittaamalla lähtötasosi, pystyt seuraamaan kehittymistäsi ja terveydentilaasi – näin motivaatiosi ei sammu!

Mitä mittaustuloksessa saadaan selville:

Rasvaprosentti % / Rasvan massa kg

Liian korkea rasvaprosentti altistaa esimerkiksi korkealle verenpaineelle, sydänsairauksille, tyypin 2 diabetekselle ja syöpäsairauksille. Liian matala rasvaprosentti ei myöskään ole terveellinen, sillä tietty määrä rasvaa tarvitaan ruumiinlämmön ylläpitämiseen, nivelten ja sisäelinten suojaamiseen.

Rasvaton massa kg

Rasvaton massa kertoo lihasmassan, luumassan ja veden yhteismäärän kehossasi.

Lihasmassa kg

Lihasmassan määrä lisääntyy liikuntaa aktiivisesti harrastavilla. Suurempi lihasmassa tarkoittaa myös suurempaa kalorikulutusta.

Kehon nestepitoisuus (TBW)

Kehon nestepitoisuus vaikuttaa keskittymiseen, urheilusuorituksiin ja yleiseen hyvinvointiin. Päivässä pitäisi saada 2 litraa nestettä, jotta ideaali nestetasapaino säilyisi. Monesti ihmisillä, joilla on korkea rasvaprosentti, on myös liian matala kehon nestepitoisuus. Tanita 780 mittaa myös solun ulkopuolisen vesimäärän (ECW) ja solun sisäpuolisen vesimäärän (ICW).

Painoindeksi (BMI)

Kertoo ihannepainosi pituutesi ja painosi perusteella. Oma arvosi suhteutetaan skaalaan, jossa kategoriat ovat alipainoinen, normaalipainoinen, ylipainoinen ja sairaalloisen ylipainoinen. Painoindeksiä käytetään paljon tutkittaessa esimerkiksi lihavuutta eri maissa.

Luumassa (kg)

Luumassa kertoo luiden painon kehossasi. Luku on sidoksissa osaltaan lihasmassaan, sillä liikkuminen ja lisääntynyt lihasmassa ovat yhteydessä luiden terveyteen.

Vartalotyyppi

Mittaus erottelee 9 eri vartalotyyppiä lihasmassan ja rasvamäärän perusteella. Näin saat paremman kokonaiskuvan mittaustuloksista.

Vartalotyypit kategorioittain:

  1. Korkea rasvaprosentti ja vähän lihasmassaa
  2. Korkea rasvaprosentti ja keskimääräisesti lihasmassaa
  3. Korkea rasvaprosentti ja paljon lihasmassaa
  4. Keskimääräinen rasvaprosentti ja vähän lihasmassaa
  5. Keskimääräinen rasvaprosentti ja keskimääräisesti lihasmassaa
  6. Keskimääräinen rasvaprosentti ja paljon lihasmassaa. Tästä tuloksesta voi olla jo erittäin ylpeä, sillä tähän ryhmään kuuluu osa urheilijoista.
  7. Matala rasvaprosentti ja vähän lihasmassaa
  8. Matala rasvaprosentti ja keskimääräisesti lihasmassaa
  9. Matala rasvaprosentti ja paljon lihasmassaa

Viskeraalisen rasvan arvo

Viskeraalinen rasva on kehossa vatsan alueella, suojaamassa tärkeitä elimiä. Matala viskeraalisen rasvan määrä ehkäisee riskiä sairastua esimerkiksi sydänsairauksiin, korkeaan verenpaineeseen tai tyypin 2 diabetekseen. Terveelliset tasot ovat 1-12, liian korkeat tasot puolestaan 13-59.

Perusaineenvaihdunta (kcal)

Arvo kuvastaa minimikalorimääräsi, jonka kehosi kuluttaa totaalisessa levossa. Korkea lihasmassa lisää metabolista tasoasi. Perusaineenvaihdunta lajitellaan hitaaseen, keskivertoon tai korkeaan kalorinkulutukseen.

Kehon metabolinen ikä

Metabolisen iän arvoa verrataan muiden saman ikäisten metaboliseen ikään. Jos metabolinen ikäsi on suurempi kuin oikea ikäsi, sinun tulisi liikkua enemmän.

Kehonkoostumusmittaus antaa myös kuvan kehon toispuolisuudesta. Seuraavat arvot saadaan erikseen molemmille käsille, jaloille sekä keskivartalolle:

  • Lihasmassa kg
  • Lihasmassan tasapaino
  • Lihasmassa-arvo
  • Rasvaprosentti %
  • Rasvan massa kg
  • Rasvan tasapaino
  • Reaktanssi / resistanssi

Mittaamalla lähtötasosi, pystyt seuraamaan kehittymistäsi ja terveydentilaasi – näin motivaatiosi ei sammu!