Mikä ihme tekee porkkanasta niin terveellisen ja miksi sitä kannattaa syödä? Noin puolitoista porkkanaa päivässä riittää!
Suomen toiseksi suosituin juures on porkkana heti perunan jälkeen. Porkkanaa voi syödä sellaisenaan, raastaa esimerkiksi salaattiin tai lisätä ruokiin.
Jos porkkanaa haluaa syödä jossain muussa muodossa kuin sellaisenaan, on höyryttäminen hyvä vaihtoehto. Höyryttäessä porkkanassa säilyy parhaiten sen ravintoaineet. Yleensä kypsennysaika höyryttämällä on noin kymmenen minuuttia.
Porkkanan terveysvaikutukset
Porkkana sisältää runsaasti Beeta-karoteenia, jolla on vaikutusta myös porkkanan oranssiin väriin. Ihmisen elimistö muuttaa Beeta-karoteenin A-vitamiiniksi. A-vitamiini vaikuttaa muun muassa näön pysymiseen normaalina, rauta-aineenvaihduntaan, ihoon ja immuunijärjestelmään.
Porkkanassa on myös hyvin kaliumia, jota keho tarvitsee muun muassa lihasten ylläpitoon ja munuaisten toimintaan.
Porkkanasta saa myös seleeniä. Se on tärkeä hivenaine, joka sitoo elimistölle haitallisia raskasmetalleja.
Porkkanan ravintosisältö
100 grammaa porkkanaa sisältää:
Energiaa – 137 kJ (33 kcal)
Hiilihydraattia – 5,6g
Rasvaa – 0,2g
Proteiinia – 0,6g
Sokerit – 5,4g
Kalsium – 29mg
Rauta – 0,5mg
Kalium – 0,390mg
Magnesium – 14mg
Natrium – 19mg
Suola – 48,4mg
Seleeni – 0,2µg
A-vitamiini RAE – 774,1µg
B1-vitamiini – 0,07mg
B2-vitamiini – 0,07mg
B6-vitamiini – 0,03mg
C-vitamiini – 6,5mg
E-vitamiini – 0,4mg
K-vitamiini – 19µg
SEURAA PERSONAL TRAINER PANKKIA SOMESSA!
Jotta pysyt parhaiten kartalla siitä, mitä Personal Trainer Pankin sivuilla tapahtuu, kannattaa PT-Pankkia seurailla Facebookissa, Instagramissa, Google+ -palvelussa ja Pinterestissä.
Vitaelab, Porkkanainfo, Fineli